Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Νικόπολης, που «απλώνεται» σε μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων, είναι ένας αρχαιολογικός θησαυρός, που φιλοδοξεί να αποτελέσει Πρότυπο Αρχαιολογικό Πάρκο παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Η πόλη ιδρύθηκε ως σύμβολο της μεγάλης νίκης του Γάιου Ιούλιου Καίσαρα Οκταβιανού και αργότερα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου εναντίον του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ΄ της Αιγύπτου στο Άκτιο το 31 π.Χ. και άκμασε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα σε εντυπωσιακά ψηφιδωτά ευρήματα και να δει από κοντά τα ρωμαϊκά τείχη, το ρωμαϊκό θέατρο, το εντυπωσιακό ωδείο, το νυμφαίο, τα ρωμαϊκά λουτρά της Αρχαίας Νικόπολης, ρωμαϊκά σπίτια, καθώς και το μέρος όπου το περίφημο Μ της νίκης του Ο Αύγουστος στη ναυμαχία του Ακτίου.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα σε εντυπωσιακά ψηφιδωτά ευρήματα και να δει από κοντά τα ρωμαϊκά τείχη, το ρωμαϊκό θέατρο, το εντυπωσιακό ωδείο, το νυμφαίο, τα ρωμαϊκά λουτρά της Αρχαίας Νικόπολης, ρωμαϊκά σπίτια, καθώς και το μέρος όπου το περίφημο Μ της νίκης του Ο Αύγουστος στη ναυμαχία του Ακτίου.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας
Τηλέφωνο: +30 26820 89892
Fax: +30 26820 89893
Email: efapre@culture.gr

Εισιτήρια

Ολόκληρο: 8 €, Μειωμένο: 4 €
Το παραπάνω εισιτήριο αφορά το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης (ΑΜΝ) και τον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης.
Μονό Εισιτήριο: Πλήρες: 8 €, Μειωμένο: 4 €

Ωράριο

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός: Δευτέρα-Παρασκευή
Κλειστά: Σάββατο, Κυριακή και αργίες

Αργείες

1 Ιανουαρίου: κλειστό

Θεοφάνεια: 08:30 – 15:00

Καθαρά Δευτέρα: 08:30 – 15:00

25 Μαρτίου: κλειστά

Μεγάλη Παρασκευή: 08:30 – 15:00

Μεγάλο Σάββατο: 08:30 – 15:00

1 Μαΐου: κλειστό

Κυριακή του Πάσχα: κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα: 08:30 – 15:00

Αγίου Πνεύματος: 08:30 – 15:00

15 Αυγούστου: 08:30 – 15:00

28 Οκτωβρίου: 08:30 – 15:00

Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου: κλειστά

26 Δεκεμβρίου: κλειστά

Ημέρες Ελεύθερης Εισόδου

6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη

18 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

imagehandler-ashx4

Μνημείο Ζαλόγγου

Το μνημειακό συγκρότημα στην κορυφή του όρους Zalogo στέκει αγέρωχο και μεταφέρει σε όλο τον κόσμο ένα παγκόσμιο μήνυμα θυσίας και ελευθερίας.

Ο διεθνής συμβολισμός της θυσίας της γυναίκας στο Ζάλογγο, αποτελεί κέντρο ενδιαφέροντος ιστορικών, συγγραφέων και πολιτικών σε όλο τον κόσμο, εμφανίζεται σε παγκόσμια αριστουργήματα τέχνης και έχει κάνει την Πρέβεζα και το Σούλι παγκοσμίως γνωστά.

Το Μνημείο του Ζαλόγγου βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου βουνού σε υψόμετρο 765 μέτρων. Απεικονίζει σε λίθινη βάση, 4 γιγαντιαίες αφηρημένες φιγούρες της Σουλιώτισσας και έχει αναφορά στη θυσία του Ζαλόγγου . Το 1803 οι Σουλιώτισσες (περίπου 60 τον αριθμό σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές) περικυκλωμένες στο Ζάλογγο από τον οθωμανικό στρατό, προτίμησαν να πέσουν με τα μωρά τους στον γκρεμό και να θυσιαστούν, παρά να ζήσουν μια ζωή αιχμαλωσίας και ντροπής. Σύμφωνα με τον ιστορικό μύθο, χόρεψαν πριν πέσουν από έναν γκρεμό, κάτι που αργότερα αποτυπώθηκε και υμνήθηκε από την παγκόσμια λογοτεχνία.

Απέχει οδικώς 28 χλμ από την πόλη της Πρέβεζας (πρόσβαση από την Εθνική Οδό Αρχαγγέλου-Νεράιδας και μέσω της κοινότητας Καμαρίνας).

Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο στην Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου και ο επισκέπτης πρέπει στη συνέχεια να ανέβει 410 σκαλιά (15-20 λεπτά) για να φτάσει στο Μνημείο.

Η είσοδος στο Μνημείο είναι δωρεάν.

Στα 200 μέτρα από το Μνημείο στην κορυφή υπάρχει το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ ως θρησκευτικό αξιοθέατο.

Στην Καμαρίνα (απόσταση 3χλμ) υπάρχουν εστιατόρια (καφετέριες-ταβέρνες).

Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη στο Μνημείο του Ζαλόγγου με μια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης.

11

Κοκκινοπηλός

Ο Κοκκινόπηλος είναι ένα μοναδικό γεωλογικό, φυσικό και αρχαιολογικό φαινόμενο στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Πηλός, φύση και χρόνος φρόντισαν για ένα «μικρό θαύμα» στην «καρδιά» της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα λόφων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ζηρού, που δημιουργεί μια σχεδόν σεληνιακή και απόκοσμη εικόνα σε όποιον έχει την τύχη να πατήσει σε αυτά τα χώματα και να κάνει πεζοπορία.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τον Κοκκινόπηλο από δύο σημεία:

Από την πλευρά της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ιωαννίνων, όπου παρκάρετε κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος και περπατάτε για περίπου 500 μέτρα μέχρι να φτάσετε.

Από την επαρχιακή οδό Λίμνης Ζηρού – Ριζοβουνίου – Στεφανίου, όπου αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο σημείο που υπάρχει πινακίδα «προς Κοκκινόπηλο», κάνετε πεζοπορία στο δάσος για περίπου 1,5 χλμ. και βρίσκεται στους λόφους του Κοκκινόπηλου.

GettyImages-1165942580-RF_-new

Ποταμός Αχέροντας

Το Ο ποταμός Αχέροντας είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης που σχηματίζει μια υπέροχη διαδρομή  and  ένα σχεδόν κο απόκοσμο φαράγγι στην άκρη των βουνών της Παραμυθιάς και του Σουλίου.

Ο επισκέπτης μέσα από ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, έρχεται σε επαφή με τα παγωμένα και καθαρά νερά του μυθικού ποταμού Αχέροντα, βιώνοντας μια εμπειρία εναλλακτικού τουρισμού, που δύσκολα συναντά κανείς σε κανένα μέρος της Ελλάδας.

Ο βιότοπος «Δέλτα και τα στενά του Αχέροντα» καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Πρέβεζας και ένα μικρό τμήμα του νότιου άκρου του νομού Θεσπρωτίας: Η δυτική πλευρά είναι η ακτή του Ιονίου, ενώ η ανατολική είναι τα στενά. του Αχέροντα και της οροσειράς των νότιων άκρων των βουνών του Σουλίου και της Παραμυθιάς.

Η τοποθεσία «Πηγές Αχέροντα» απέχει 1 χλμ από το χωριό Γλυκή Θεσπρωτίας και 2 χλμ από το χωριό Βουβοπόταμος του Δήμου Πάργας.

Είναι ιδανικό μέρος για ράφτινγκ, ιππασία, πεζοπορία στο χαραγμένο μονοπάτι και δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού.

Υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια στην περιοχή «Πηγές Αχέροντα».

Πανοραμική θέα του φαραγγιού και της κοιλάδας υπάρχει από τα ορεινά τμήματα της δημοτικής ενότητας Λούρου.

Access to the “Gates of Hell” through the provincial road Lourou-Serzianon.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα χωριά του ιστορικού Σουλίου.

Το καλοκαίρι γίνονται μουσικά φεστιβάλ στις περιοχές της Γλυκής και στα χωριά Λάκκα Σουλίου, κατά μήκος του Αχέροντα.

maxresdefault

Νεκρομαντείο του Αχέροντα

Το διασημότερο νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου βρίσκεται κοντά στις βορειοδυτικές όχθες της λίμνης Αχερουσίας, στη συμβολή των ποταμών Άδη, Αχέροντα και Κωκυτού.

Το Νεκρομαντείο στο χωριό Μεσοπόταμος της δημοτικής ενότητας Φαναρίου του Δήμου Πάργας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας, για το πώς αντιμετώπισαν οι Αρχαίοι τον θάνατο. Ένα μνημείο που αποτυπώνει τον μύθο της κάθοδος των νεκρών στον Άδη, τον Κάτω Κόσμο, μέσα από τον ποταμό Αχέροντα και τον πιο διάσημο βαρκάρη στον κόσμο, μια διαδικασία που χάρισε στον Αχέροντα παγκόσμια φήμη μέσα από τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία, τη γλυπτική, την ποίηση.

Στο Νεκρομαντείο οι πιστοί ήρθαν να έρθουν μέσα από μια μυστικιστική διαδικασία για να έρθουν σε επαφή με φίλους και συγγενείς που δεν βρίσκονται στη ζωή.

Το Νεκρομαντείο είναι 42χλμ. μακριά. από την πόλη της Πρέβεζας μέσω της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας (θέση Μεσοπόταμος), 9 χλμ από το Καναλάκι (έδρα Δήμου Πάργας) και 20 χλμ. από την πόλη της Πάργας.

Στο χωριό Μεσοπόταμος υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες, καθώς και φαρμακείο.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Εφύρας.

Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με το μπάνιο σας στην παραλία Αλωνάκι Φανάρι, που απέχει μόλις 5 χλμ.